Recreatieturnen


Het recreatieturnen is bedoeld voor meisjes en jongens vanaf 6 jaar. Bij recreatief turnen kies je ervoor om bezig te zijn met de turnsport, omdat je deze sport leuk vindt, het wilt leren en natuurlijk ook om lichamelijk lekker bezig te zijn.
 

Recreatieturnen bestaat uit 2 delen: 
- Kleurenturnen
- Toestelturnen

 

Kleurenturnen

In het eerste deel van het sportseizoen ontwikkelt elk kind op zijn/haar eigen niveau nieuwe motorische vaardigheden. Het gaat vanaf de basis (rennen, huppelen, gooien, vangen, rollen, duikelen en balanceren) naar echte turnoefeningen (handstandvormen, saltovormen, zwaaivormen en gymnastische vormen).


Aan het einde van dit eerste deel eindigt het Kleurenturnen met een Diploma Turndag. Dan laat het kind zien wat hij/zij geleerd heeft. En het diploma wordt daarop aangepast. De diplomakleuren gaan van: Paars naar Lila, Blauw, Groen, Geel, Oranje naar Rood. Na Rood kan het kind eventueel doorstromen naar Wedstrijdturnen. Niet de leeftijd, maar de fysieke en mentale vaardigheden bepalen de indeling. 
 

Toestelturnen

In het tweede deel van het sportseizoen wordt er gewerkt aan toestelturnen. De toestellen die we het meest gebruiken zijn de trampoline, de lange mat, de brug, de evenwichtsbalk, de kast, het paard, de vierkante mat en voor jongens ook de ringen. We gebruiken de toestellen om turnoefeningen aan te leren. Er is van te voren altijd een intensieve warming-up. Er zijn veel mooie dingen om te leren: handstand, handstand-doorrol, radslag, de arabier, streksprong, hurksprong, koprol, zweefrol, salto, ringzwaaien, balanceren op de evenwichtsbalk, draaien aan de leggers van de brug, etc.

Aan het einde van dit tweede deel wordt het kind gevraagd om mee te doen aan de Onderlinge Wedstrijd van DOS Amsterdam. Die wedstrijd is niet verplicht, maar het is wel heel leuk als ouders en familie tijdens deze gezellige dag kunnen zien wat het kind allemaal geleerd heeft.
 

Algemeen

Tijdens alle lessen staan naast sportiviteit, ook plezier, uitdaging en het aanleren van nieuwe vaardigheden centraal. Zonder dat het kind het echt in de gaten heeft ontwikkelt het kracht, lenigheid en conditie. En dat is heel handig, ook voor andere bezigheden, zoals skaten, dans, voetbal of de gymles op school.

Klik hier voor het huidige lesrooster en de locaties.
GV DOS Amsterdam

Van Breestraat 187-2, 1071 ZN Amsterdam
Mail: leden@dosamsterdam.nl
IBAN: NL86INGB0004628670
KvK: 40532716, KNGU: 1081609

Terug naar boven