Veilig Sportklimaat

Wij willen een vereniging zijn, waar sportiviteit en de algemene normen, waarden, omgangsvormen en onderling respect vanzelfsprekend zijn. DOS Amsterdam onderschrijft en draagt actief het programma 'Een Veilig Sportklimaat' uit. Dit betekent dat:
- voor alle begeleiders binnen onze vereniging de ‘gedragsregels begeleiders in de sport’ zoals vastgesteld binnen de georganiseerde sport gelden
- wij een vertrouwenscontactpersoon hebben
- iedere train(st)er die les geeft binnen GV DOS een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) dient te overleggen (elke 3 jaar)
- wij bij de trainingen het 4-ogen principe hanteren. Dit betekent dat een train(st)er nooit alleen op een groep staat en er is altijd een tweede train(st)er, assistent of ouder aanwezig tijdens de les.

Uiteraard hebben wij ook een gedragscode/huisregels welke gelden voor alle leden, trainers, vrijwilligers, ouders en bestuursleden en die er zijn om maximaal turn- en gymplezier te waarborgen. Lees hieronder meer over de gedragsregels begeleiders in de sport, de vertrouwenscontactpersoon en onze gedragscode/huisregels.

Gedragsregels begeleiders in de sport

  1. De begeleider moet zorgen voor een omgeving en een sfeer waarbinnen de sporter zich veilig kan voelen.
  2. De begeleider onthoudt zich ervan de sporter te bejegenen op een wijze die de sporter in zijn waardigheid aantast, én verder in het privé-leven van de sporter door te dringen dan nodig is in het kader van de sportbeoefening.
  3. De begeleider onthoudt zich van elke vorm van (machts)misbruik of Seksuele Intimidatie tegenover de sporter.
  4. Seksuele handelingen en seksuele relaties tussen de begeleider en de jeugdige sporter tot zestien jaar zijn onder geen beding geoorloofd en worden beschouwd als seksueel misbruik.
  5. De begeleider mag de sporter niet op een zodanige wijze aanraken dat de sporter en/of de begeleider deze aanraking naar redelijke verwachting als seksueel of erotisch van aard zal ervaren, zoals doorgaans het geval zal zijn bij het doelbewust (doen) aanraken van geslachtsdelen, billen en borsten.
  6. De begeleider onthoudt zich van (verbale) seksueel getinte intimiteiten via welk communicatiemiddel dan ook.
  7. De begeleider zal tijdens training(sstages), wedstrijden en reizen gereserveerd en met respect omgaan met de sporter en met de ruimte waarin de sporter zich bevindt, zoals de kleedkamer of de hotelkamer.
  8. De begeleider heeft de plicht - voor zover in zijn vermogen ligt - de sporter te beschermen tegen schade en (machts)misbruik als gevolg van Seksuele Intimidatie. Daar waar bekend of geregeld is wie de belangen van de (jeugdige) sporter behartigt, is de begeleider verplicht met deze personen of instanties samen te werken, opdat zij hun werk goed kunnen uitoefenen.
  9. De begeleider zal de sporter geen (im)materiële vergoedingen geven met de kennelijke bedoeling tegenprestaties te vragen. Ook de begeleider aanvaardt geen financiële beloning of geschenken van de sporter die in onevenredige verhouding tot de gebruikelijke dan wel afgesproken honorering staan.
  10. De begeleider zal er actief op toezien dat deze regels worden nageleefd door iedereen die bij de sporter is betrokken. Indien de begeleider gedrag signaleert dat niet in overeenstemming is met deze gedragsregels zal hij de daartoe noodzakelijke actie(s) ondernemen.
  11. In die gevallen waarin de gedragsregels niet (direct) voorzien, ligt het binnen de verantwoordelijkheid van de begeleider in de geest hiervan te handelen.

Vertrouwenscontactpersoon

Marieke Visser is onze vertrouwenscontactpersoon (VCP) en is het centrale aanspreekpunt binnen de club om met elkaar zorg te dragen dat de wijze waarop we met elkaar binnen de club omgaan leuk en veilig blijft. Ze is bereikbaar voor iedereen die een vraag heeft over, of te maken heeft met, grensoverschrijdend gedrag. Dit kan van alles zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan pesten, belediging, discriminatie, agressie, (seksuele) intimidatie, bedreiging, mishandeling, doping, matchfixing, etc. Een gesprek met een VCP is altijd vertrouwelijk.

Wat doet een vertrouwenscontactpersoon wel en niet?

De VCP is hét aanspreekpunt voor iedereen binnen de club (sporters, ouders van sporters, toeschouwers, trainers, vrijwilligers, bestuur), maar geen hulpverlener! Wat doet een VCP dan wel? Een VCP biedt een luisterend oor en is een ‘zorgzame wegwijzer’. Als het nodig en gewenst is, kan de VCP iemand gericht en gepast toeleiden naar hulpverlening of samen bepalen wat de vervolgstappen worden. Daarnaast adviseert en stimuleert de VCP de club gevraagd en ongevraagd om preventieve maatregelen te nemen.
De VCP is er NIET voor: meningsverschillen met trainers of leiders, klachten over teamindelingen of sportinhoudelijke vragen.

Even voorstellen en contactgegevens

Ik ben Marieke Visser, misschien ken je mij al. Ik ben de moeder van Ninte die al jaren turnt bij DOS. Ik help vaak bij de wedstrijden en ga de laatste jaren mee op Turnkamp als begeleider. Ik werk als praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk. In mijn vrije tijd geniet ik van knutselen en ga graag op vakantie naar de sneeuw. 
Ik hoop natuurlijk dat jullie mij niet nodig hebben, maar mocht je toch graag iets willen bespreken met mij, dan kan je contact opnemen via dit mailadres: vcpmariekedos@gmail.com
Let op: het is verstandig om vertrouwelijke informatie niet via e-mail te versturen. Gebruik de e-mail alleen voor het maken van een afspraak.

Gedragscode en huisregels

De onderstaande gedragscode en huisregels gelden voor alle leden, trainers, vrijwilligers, ouders en bestuursleden en zijn er om maximaal turn- en gymplezier te waarborgen:
  1. De kleedkamers en accommodaties die wij gebruiken, worden netjes achtergelaten.
  2. Iedereen houdt zich aan de regels die gelden in de betreffende accommodatie tijdens trainingen, wedstrijden of andere activiteiten.
  3. Ouders verlaten de sportzaal zodra de les begint; ook broertjes, zusjes, vriendjes, familieleden en andere bezoekers moeten de sportzaal verlaten zodra de les begint. Dit komt de concentratie van de kinderen én van de trainer ten goede. Zodra de les is afgelopen kunt u uw kind ophalen. Alleen bij kleutergym is het mogelijk om de eerste keer nog enkele minuten in de zaal te blijven. Bij sommige kleuterlessen vindt de trainer het prettig als één of twee ouders er de hele les bij blijven, bijvoorbeeld om de allerkleinste kinderen naar de toilet te helpen. Bespreek dat even met de trainer.
  4. Geen sieraden tijdens de les; sieraden dragen tijdens de sport is verboden en kan zelfs tot gevaarlijke situatie leiden. Wilt u ervoor zorgen dat uw kind geen armbanden, oorbellen, ringen, kettingen en enkelbandjes draagt?
  5. Losse haardracht is absoluut ongewenst.
  6. Lang los haar kan voor de ogen komen, waardoor uw kind geen goede inschatting kan maken van diepte, hoogte en snelheid. Wilt u zorgen dat uw kind altijd de (lange) haren in een vlecht of staart heeft? Jongens met (half)lang haar dragen een haarband.
  7. Geen eten en drinken in de sportzaal: eten en /of drinken is niet toegestaan in de sportzaal. Natuurlijk kan uw kind in de kleedkamer in een tas wel iets te drinken bij zich hebben. De training van wedstrijdturnen duurt 3 uur. Daarom zorgt elk wedstrijdkind ervoor in een tas in de kleedkamer een ruime hoeveelheid drinken en iets te eten bij zich te hebben.
  8. Turnen en gymmen geschiedt op blote voeten: wij sporten op blote voeten. Mocht u daar bezwaar tegen hebben, bespreek dat dan met de trainer.
  9. Neem nooit waardevolle spullen mee naar de les: het meenemen van waardevolle spullen geschiedt geheel op eigen risico van de ouders/verzorgers (en het kind). DOS Amsterdam is niet verantwoordelijk voor het beschadigen of kwijtraken van spullen van uw kind. Bijna alle kleedkamers zijn onbewaakt en vrij toegankelijk voor anderen. Eventueel kan de trainer een gezamenlijke en goed zichtbare plek in de sportzaal aanwijzen, waar kinderen tijdens de les hun mobiele telefoon en sleutels kunnen neerleggen. Maar ook dan blijft het meenemen van waardevolle spullen geheel voor eigen risico van de ouders/verzorgers (en het kind).
  10. Geen huisdieren toegestaan: honden en andere huisdieren zijn niet toegestaan in de gymzaal.
  11. Vragen? Als u vragen heeft voor de trainer, dan kunt u deze het best vóór of na afloop van de les stellen.
  12. Er wordt voorzichtig omgegaan met de turntoestellen en ander materiaal.
  13. We hebben respect voor de trainers/leiding/juryleden/leden/publiek van de eigen en van andere verenigingen.
  14. Fysiek en verbaal geweld wordt niet geaccepteerd, niet in de zaal en ook niet op de tribune.
  15. Het gebruik van doping, verdovende middelen en drugs is ten strengste verboden.
  16. Drankgebruik voor en tijdens trainingen/wedstrijden is niet toegestaan.
  17. Mobiele telefoons staan zoveel mogelijk uit tijdens de trainingen en wedstrijden. Gebruik van de mobiele telefoon is alleen toegestaan in noodgevallen.
  18. Bij verhindering, ziekte of afwezigheid meldt het lid zich vóórafgaand aan de les af, bij de leiding/trainer via SMS, Whatsapp of telefonisch.
  19. Er worden geen materialen en eigendommen van anderen vernield of gestolen.
  20. Schade veroorzaakt in de gehuurde accommodaties wordt onmiddellijk gemeld bij het bestuur. Dat gebeurt mondeling, via mail, Whatsapp of telefonisch. Het bestuur meldt de schade zo spoedig mogelijk bij de betreffende instanties.
  21. Verwijtbare schade kan door DOS Amsterdam worden verhaald op de WA-verzekering van desbetreffende persoon, in geval de KNGU-verzekering de veroorzaakte schade niet dekt.
  22. Bij overtredingen van bovenstaande regels, wordt het bestuur ingelicht en kan het bestuur besluiten om over te gaan tot sancties, royement en/of ontzegging van toegang tot accommodaties. In ernstige gevallen kan aangifte gedaan worden bij de politie.
Evenementen
23 juni
Activiteit Onderlinge Wedstrijd DOS 09:00 - 15:00 Sportcentrum Sloten
Vakanties
27 april t/m 5 mei
Agenda Meivakantie
21 juli t/m 1 september
Agenda Zomervakantie
27 oktober t/m 3 november
Agenda Herfstvakantie
GV DOS Amsterdam

Van Breestraat 187-2, 1071 ZN Amsterdam
Mail: leden@dosamsterdam.nl
IBAN: NL86INGB0004628670
KvK: 40532716, KNGU: 1081609

Terug naar boven